VUOSI TILALLA

Vuoden kierron voidaan sanoa alkavaksi jo ennen joulua, jolloin on tilattava tulevan kevään siemenpotaatit. Tätä ennen on syksyn satotuloksien ja kysynnän perusteella suunniteltava kasvilajien ja lajikkeiden viljelyalat. Sitten on tehtävä lohkokohtainen viljelysuunnitelma ja tilattava tarvittavat lannokkeet.

Maaliskuun loppupuolella aloitetaan siemenpotaattien valikointi ja idättäminen. Varhaisperunan istutukseen olemme päässeet viime vuosina huhtikuun 18. päivän tietämillä.   
kuva isompana                                kuva isompana
Samoihin aikoihin on kylvettävä aikainen porkkana ja istutettava sipulia. Huhtikuun loppuun mennessä on myös täytettävä ja palautettava maataloustukihakemukset. Kevään kylvötyöt jatkuvat toukokuun loppuun kesäperunalla, valkosipulilla, sipulilla, talviporkkanalla, kauralla, ohralla ja talviperunalla.

Ensimmäisten perunoiden alettua tulla taimelle on seurattava tarkasti yölämpötiloja ja hallan uhatessa on torjuttava sitä sadettamalla. Keväisin onkin yöunet vähissä, kun joutuu heräämään parhaimmillan puolen tunnin välein lämpömittaria katsomaan.


Kesäkuu on kasvustojen hoitotöiden aikaa: potaattien multausta, juurikasmaiden harausta, rikkaruohojen torjuntaa ja kasvustojen seurantaa. Juhannuksen tietämillä alkaa sitten uusien potaattien ja sipulien myynti, ja myyntivalkoima laajenee sitä mukaan kun uusia tuotteita valmistuu. Keskikesä onkin kiireistä aikaa myyntisesongin ollessa kuumimmillaan. Uudet potaatit kaivamme torikauppaan perinteisesti kuokalla. Kesäkuun lopulla alkaa myös perunarutto vaania, joten sen tarkkailu ja torjunta on ajankohtaista.

Varastotuotteiden sadonkorjuu alkaa elokuun puolessa välissä sipulin nostolla. Viljojen puintiaika on elo -syyskuun vaihteessa. Talvipotaatin nostotyö täyttää syyskuun työpäivät ja tavoitteena onkin ollut saada potaatit nostettua ennen kuun vaihdetta. Viimeisenä sadonkorjuuseen ennättää talviporkkana.   
kuva isompana                                kuva isompana


Lokakuun aikana kynnetään pellot odottamaan uutta kesää. Talvivalkosipuli istutetaan maahan ennen ensimmäisiä kovia pakkasia. Potaattien lajittelu varastossa myytäväksi jatkuu siihen saakka kuunes taas saadaan uusia pellosta.

Marraskuun aikana ennättää metsään taimikoiden hoitotöihin ja hankintahakkuisiin.


Näin täyttyy vuodenkierto meidän tilalla.Suonio Antti
Sairalantie 691
54710 LEMI

Antin matkapuhelin
0400-962257
Pertin matkapuhelin
0400-919313