TILAN PERUSTIETOJA

Tilan viljelijänä on vuodesta 2002 toiminut Antti Suonio. Emännäksi Antti hankki Susannan pahimman nälän yllättäessä 2003 ja onhan noita ipanoitakin jo kaksi; Tiina ja Tuula. Apuvoimana ja lapsenkaitsija toimii vielä vanha emäntä, Marja-Riitta.

Isännän hoitaessa paperityöt ja muut ulkoaskareet, vanha isäntä; Pertti käy Lappeenrannan torilla potaattikaupoilla. Potaatti on ollut tilan päätuotantosuuntana jo parinkymmenen vuoden ajan. Haluammekin tuottaa laadukkaita, kattiloihin ja suuhun sopivia pottuja maun ja ympäristön ehdoilla. Käytössä on peltojen viljelykierto, jolloin peltomaa saa levähtää. Tällöin maan omat ravinteet palautuvat ja lannokkeiden käyttö vähenee. Potaattien hyvä maku onkin juuri viljekierron ansoita.
Keväällä 2009 perunan istutus tauolla, kuvaajana Tiina
kuva isompana


Lappeenrannan torin lisäksi toimitamme potaatteja Lemin Peruna Oy:lle ja joihinkin lähialueen kauppoihin. Potaattien viljelyala on ollut n. 3 ha, josta n. 1 ha on kesäperunaa ja loput varastoitavaa talviperunaa. Puutarhatuotteista viljelyssä on sipulia, porkkanaa, tilliä ja valkosipulia. Näitä on ollut yhteensä n. 0,3 ha.

Potaatit ja juurekset varastoidaan vanhasta navetasta tehdussa varastossa, jossa on kaksi osastoa. Toista käytetään varastoinnin lisäksi keväisin potaattien idästystilana. Käytössä on myös maakellari, jossa potaatit säilyvät aina uuden sadon tuloon saakka. Kesällä 2006 kunnostimme navetassa sijainneesta hevostallista valistelutilan, josta saimme väljemmät ja valoisemman tilat valistelulle.


Rehuviljaa on ollut n. 10 ha alalla, joka jakautuu puoliksi ohran ja kauran kesken. Rehuvilja on myyty lähiseudun karjatiloille.


Metsää on n. 60 ha, josta riittää isännälle talveksi puuhasteltavaa. Hoitotyöt ja hankintahakkuut tehdään vuosittain metsänhoitosuunnitelman mukaisesti. Perunannoston ja uusien siemenperunoiden oton välinen aika vierähtääkin metsässä, raikkaassa ulkoilmassa.


Suonio Antti
Sairalantie 691
54710 LEMI

Antin matkapuhelin
0400-962257
Pertin matkapuhelin
0400-919313